Liten sats surgurka
lämplig för nyfikna nybörjare

1-2 kg Västeråsgurkor
svartavinbärsblad
dill
50 g pepparrot
1 skivad vitlök
3-4 liter vatten
100 g grovsalt

 

Borsta och skölj gurkorna. Skala och skiva pepparroten. Skölj vinbärsblad och dill. Skär dillen i mindre bitar. Koka upp saltlagen och låt den svalna. Tvätta en sten och torka den gärna i ugnen så att den blir fräsch.

Varva gurkor med vinbärsblad, dill, pepparrotsskivor och vitlök i en hink. Låt inte gurkorna ligga mot varandra. Lägg ett tjockare lager vinbärsblad överst och häll på saltlagen så att det täcker gurkorna. Lägg över en tallrik för att gurkorna inte skall flyta upp. Låt stenen svalna, ta ut den ur ugnen och lägg ovanpå tallriken. Låt krukan stå i 14 dagar i varmt kök, så att mjölksyrabakterierna kan komma igång. 

Det kommer att se lite kläggigt ut kring stenen, men det är helt normalt. När syrningsprocessen är klar kan hinken bara tillslutas med sitt eget lock och förvaras svalare än rumstemperatur, t ex skafferi eller matkällare. Gurkorna håller sig därefter i åtskilliga månader. Häll bort den gamla saltlagen och häll på en ny om det känns för äckligt att köra vidare med samma jucklo. Den sista bilden är med all gammal lag borthälld, det vita gegget är nyskivad pepparrot och vitlök som har tillsatts innan den nya lagen hälls på.

Mjölksyrabakterierna (som i filmjölk) i kombination med pepparroten hjälper till att konservera samtidigt som de ger gurkan dess delikata smak.